Calabash - ce este și cum sunt făcute vasele de calabash?
Fiecare adept al yerba mate știe că un recipient bun pentru yerba mate este cheia pentru a putea savura confortabil băutura preferată. Pionierii yerba mate-ului, care nu aveau recipiente ceramice, au făcut față în mod diferit. Vasele erau făcute din calabash, o plantă asemănătoare dovleacului. De ce a funcționat bine ca saltea pentru yerba mate și cum erau pregătite vasele?
Un pic de pară, un pic de dovleac. Ce este o calabash?
Calava este o plantă cățărătoare inclusă în familia cucuruzelor. Originară din Africa, habitatul său natural este zona subtropicală, unde predomină un climat subtropical. Astăzi, diferitele sale varietăți pot fi găsite practic pe toate continentele. În condiții naturale, planta poate ajunge până la 10 metri înălțime. Lianele se înfășoară în jurul copacilor, arbuștilor și chiar a clădirilor. Are frunze mari, rotunjite, iar atunci când înflorește, tulpinile sale sunt decorate cu flori albe. Ceea ce este cel mai valoros la calabalâc este fructul său - atunci când este tânăr, acesta este de o culoare verde luxuriantă, acoperit de mestecat fin și seamănă cu o formă de pară. Fructul se coace foarte repede. Acestea cresc în volum, culoarea lor se estompează într-un maro gălbui, iar suprafața devine netedă, pierzându-și mezquite-ul. Fructele mature de calabash pot avea până la 80 de centimetri lungime și 20 de centimetri lățime. Când se usucă, exteriorul lor se transformă într-o coajă groasă și tare, în timp ce interiorul rămâne (aproape complet) gol. Fructele lemnoase au o formă distinctivă - sunt crăpate și rotunjite în partea de jos și se îngustează în partea de sus. Din cauza formei sale, caltaboșul este cunoscut și sub numele de dovleac de sticlă sau calabash.
Planta de calabash cu multiple fațete
Unele dintre soiurile de calabash sunt comestibile. În special în bucătăria asiatică, calabashul este un ingredient foarte popular în multe feluri de mâncare. Datorită cochiliei incredibil de tari a fructului copt, calabashul comun a căpătat multe utilizări, nu numai în bucătărie. Calabașa preparată corespunzător poate fi folosită în 1.000 de moduri diferite! Poate servi ca instrument muzical - coaja mare și goală funcționează bine ca o cutie de rezonanță. Pe de altă parte, calabașele mai mici, uscate, servesc drept zornăitori atunci când sunt umplute cu semințe. În Africa și în America de Sud, populațiile indigene au folosit calabașa pentru uzul zilnic, cum ar fi boluri, farfurii și recipiente pentru apă, dar și pentru ulcioare și coșuri decorative. Din calabashes se confecționează bongs - pipe de apă și pipe mai mici pentru fumatul tutunului. Calabașele mari decorate cu sticlă colorată transparentă sunt, de asemenea, folosite pentru a face abajururi decorative - un element de design caracteristic unui lanț de restaurante popular cu o creatură mistică egipteană în nume, care ia forma unui leu cu cap de om. Și, cel mai important pentru noi, mateistas, calabashes sunt folosite pentru a face saltele de yerba mate.
De la sămânță la salteaua de caltaboș. Cum se fac vasele de yerba mate?
Cultivarea calabacelui nu este cel mai ușor lucru de făcut - este o plantă destul de capricioasă, care uneori dă multe fructe, iar alteori nu dă niciun fruct. Îi place căldura, mult soare și o doză solidă de apă. Fructele mature de calabash au forma unei pere mari și alungite. Acestea sunt de culoare verde deschis sau ușor galbenă și au o coajă tare. După recoltare, fructele se coc în cele din urmă într-un loc cald și aerisit timp de aproximativ două săptămâni. Acestea se usucă întregi - atunci când sunt tăiate, se pot încreți și își pot pierde forma. În timpul procesului de uscare, partea exterioară devine maro, iar întregul fruct devine ușor ca o pană. Odată ce calabalâcul este complet uscat, tratamentul calabalâcului constă în îndepărtarea interiorului - resturile de pulpă și semințe. Calabashul preparat în acest mod și-a găsit utilizarea ca recipient pentru apă, alimente și, datorită formei sale specifice, ca matero pentru yerba mate. Datorită marginii superioare ușor conice, este posibil să se facă o grămadă de yerba mate uscată în calabash. Dovlecii de sticlă sunt, de asemenea, folosiți pentru fabricarea de instrumente - unele triburi au folosit fructele plantei pentru a fabrica, de exemplu, marimba guatemaleză sau guiro cubanez. Fapt interesant: calabashul comun poate fi cultivat chiar și în propria casă, iar semințele se pot obține cu ușurință în aproape orice magazin de grădinărit.
Diferite forme de caltaboși de yerba mate
Fructul de calabash a fost folosit ca recipient pentru băut yerba mate cu sute de ani în urmă de către indienii Guarani, care locuiau în țările pe care le cunoaștem astăzi: Paraguay, Brazilia, Argentina și Uruguay. Coaja lemnoasă și tare a fructului era destul de rezistentă, reținea bine apa și era foarte ușoară. Până în ziua de azi, mateerii de acolo sunt încă dornici să folosească astfel de vase naturale. În funcție de partea fructului din care este făcută calabașa de mate, se disting diferite tipuri. Cea mai populară formă este așa-numita "calabash argentinian", care poate fi găsită cu ușurință și aici. Acesta este realizat din partea inferioară a fructelor mici, care au forma unor pere. Partea superioară a fructelor mai mari, care are o constricție caracteristică, este folosită pentru a face vasele numite cuia și porongo. Cuias sunt populare mai ales în Brazilia. Ele sunt folosite pentru a bea chimarrão. Au pereți mult mai groși și un guler larg. Porongo, care se găsesc cel mai frecvent în Argentina și Uruguay, sunt puțin mai mici decât cuia, mai rotunjite și, de obicei, prevăzute cu picioare metalice. Ultimul tip de calabash este galleta - făcută dintr-un fruct plat.
Care este cea mai bună calabash pentru yerba mate?
Matera din fructe de calabash a fost preparată și folosită de foarte mult timp - mulți sud-americani preferă încă acest tip special. Este, de departe, cel mai clasic mod de a prepara yerba mate. În zilele noastre, însă, calabașele din ceramică, care au început să fie folosite abia în perioada colonizării, au devenit mult mai populare datorită confortului și ușurinței cu care se curăță. Forma lor se referă de obicei la vasele tradiționale, ceea ce facilitează prepararea infuziei de yerba mate. Ce calabash să alegeți pentru a bea yerba? În magazinul nostru, pe lângă calabașele din ceramică, veți cumpăra și matale din lemn, cele din lemn de palo santo, guampas și matale termale din oțel inoxidabil. Alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine!