Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Currado - cum se prepară un vas de yerba mate?

2023-01-13
Currado - cum se prepară un vas de yerba mate?

Există câteva vase de yerba mate care cu siguranță ies în evidență față de restul. Un matero din lemn de palo santo sau algarrobo stă mândru pe raft, în compania calabozelor naturale și ceramice. Adevăratul secret al frumuseții lor este faptul că sunt îngrijite. Ce este un curado (sau currado) și cum ai grijă de un vas de yerba mate? Citiți mai departe!

Cum bem yerba mate?

Yerba mate este o băutură magică și, pentru a adăuga la aura de mister, trebuie să o bei în recipientul potrivit. În America Latină, un matero este o persoană care bea yerba mate, iar vasul este denumit simplu mate. Matera sunt realizate dintr-o varietate de materiale. În prezent, vasele din ceramică sunt foarte populare - sunt confortabile de utilizat și ușor de întreținut. Cu toate acestea, ele nu se compară cu vasele din materiale naturale. Cele mai tradiționale sunt matera, făcute din fructe goale și uscate de calabash. Pe de altă parte, vasele din lemn (de exemplu, palo santo) au proprietăți minunate.

Vase de yerba mate Curado

Înainte de a folosi pentru prima dată un vas de yerba mate, indiferent de materialul de fabricație, merită să îl pregătiți și să îl conservați corespunzător. Acest lucru este deosebit de important în special pentru vasele din materiale organice, dar și calabalâcurile din ceramică ar trebui să fie pregătite corespunzător înainte de prima utilizare. Procesul de preparare și conservare a vasului de yerba mate se numește curado (uneori se folosește și denumirea de currado). Acesta este un cuvânt spaniol care desemnează ceva care a fost tratat special pentru a-l face mai dur și mai rezistent. Acesta este scopul curado - întărirea vasului de băut yerba mate, întărirea acestuia și creșterea rezistenței sale la intemperii. Acest proces se efectuează o singură dată. În următorul text, vom explica cum se realizează un currado pas cu pas.

Calabash natural curado

Fructul de calabash este materialul specific utilizat pentru fabricarea vaselor de băut yerba mate. Semănând cu un dovleac, fructul crește rapid, ajungând până la 80 de centimetri în lungime și 20 de centimetri în lățime. Când se usucă, exteriorul lor devine o coajă groasă și tare, în timp ce interiorul rămâne gol. Cojile lemnoase ale calabashului sau calebasa au multe utilizări, una dintre acestea fiind chiar un recipient pentru băut yerba mate. Cu toate acestea, pentru ca o calafată naturală să își îndeplinească bine funcția, trebuie să fie bine pregătită.

Cum se prepară o calabash pentru a bea yerba mate?

Calabaza este un fruct real, natural. Proaspăt după ce ați cumpărat un vas făcut din calabasas, puteți găsi în interior particule uscate de pulpă, care trebuie îndepărtate înainte de a pregăti și bea yerba mate pentru prima dată. Pulpa din fructul de calebasa poate adăuga o amărăciune neplăcută la yerba mate sau poate provoca dificultăți digestive. Prin urmare, currado-ul vasului de calabash are ca scop principal îndepărtarea pulpei și netezirea pereților vasului. Cum se prepară caltaboșul pentru yerba mate? Pregătirea pentru prima dată a unei căldări pentru yerba mate nu este dificilă, dar necesită ceva timp. Un vas realizat dintr-o calabash de yerba mate naturală trebuie să fie curado înainte de a fi folosit pentru prima dată. Se toarnă yerba mate uscată în calabash - 1/4 până la 3/4 din volumul vasului sau se umple cu yerba folosită și se toarnă apă la o temperatură de aproximativ 75-80 °C. Nu beți această băutură! Este posibil ca în ea să existe resturi de fructe de calabash, care vor fi amare și neplăcute la gust. Puneți fructele uscate înmuiate în apă deoparte pentru aproximativ 12-24 de ore - de preferință peste noapte. După acest timp, se scoate yerba rămasă din calabalâc și se răzuiesc pereții recipientului de fructele rămase (pulpă și semințe). Cel mai bine este să faceți acest lucru cu o lingură (fie o lingură obișnuită, fie una specială pentru a picura fructe) sau pur și simplu cu o bombilla. Nu uitați să faceți acest lucru cu atenție - pentru a nu perfora pereții calabalâcului și a distruge virola metalică. De asemenea, aveți grijă să nu găuriți "coada" interioară a calabalâcului, altfel recipientul se va scurge. Se repetă apoi procedura cu materialul uscat, după care se clătește calabașa cu apă rece și se lasă să se usuce - cu gura de scurgere orientată în sus. Vasul este gata! Nu numai că este foarte ușor și la îndemână, dar arată foarte bine pe raft. Uscăciunea naturală într-un recipient natural este esența yerba mate.

Pregătirea calabalâcului pentru yerba - procesul de curado pe scurt:

 1. Umpleți calabașa cu yerba mate uscată - aproximativ 1/4-3/4 din volum
 2. Se toarnă apă fierbinte - aproximativ 75-80 °C
 3. Puneți caltaboșul deoparte pentru aproximativ 12-24 de ore
 4. Goliți calabalâcul de materialul uscat și umed
 5. Răzuiți cu o linguriță pulpa și semințele rămase - faceți acest lucru cu atenție, dar cu grijă
 6. Repetați punctele 1-2 din procesul de curado. Puneți deoparte caltaboșul cu semințele uscate înmuiate în apă, dar de data aceasta pentru un timp mai scurt
 7. Clătiți caltaboșul cu apă rece
 8. Așezați calabalâcul deoparte pentru a se usca - cu gura de ieșire orientată în sus

Curado din lemn palo santo palo santo yerba mate ghivece

Matera realizate din lemn de palo santo sau algarrobo sunt unice și unicat. Acestea au proprietăți unice - rășina aromatică care curge în lemn dă savoarea și aroma infuziei din recipient. La fel ca și fructul de calabash, lemnul este un material organic și trebuie îngrijit corespunzător pentru ca un vas realizat din el să dureze cât mai mult timp. Matero din lemn de palo santo trebuie să fie impregnat corespunzător înainte de a fi folosit pentru prima dată. "Lemnul sacru" vă va întoarce favoarea cu magia sa.

Cum se prepară un matero din lemn - palo santo sau algarrobo

În cazul vaselor din lemn de palo santo sau algarrobo, scopul principal al curado-ului este de a consolida pereții. Cum le pregătiți? Unii oameni cred că un matto făcut din palo santo este suficient să-l clătească și poate fi deja folosit, dar este importantă o pregătire adecvată - lemnul neprotejat se poate crăpa și se poate scurge foarte ușor. Curado este deosebit de important pentru vasele de yerba mate fără căptușeală. Crăpăturile vor provoca scurgerea lichidelor. Cum se pregătește în mod corespunzător un vas din lemn de palo santo? Înainte de a o folosi pentru prima dată, clătiți bine vasul cu apă rece pentru a scăpa de eventualele așchii de lemn și lăsați-l să se usuce. Apoi ungeți cu grijă pereții cu ulei de măsline sau de cocos de bună calitate, încercând să frecați bine grăsimea în lemn. Lăsați salteaua timp de aproximativ 1-2 zile pentru a permite grăsimii să se absoarbă bine - în acest fel va proteja minunatul lemn de uscare. După acest timp, frecați grăsimea care s-a adunat în interiorul vasului înapoi în pereți, folosind o cârpă sau un prosop de hârtie. Puteți repeta procesul de 2-3 ori pentru rezultate mai bune. După ce grăsimea a fost absorbită, clătiți vasul cu apă caldă și lăsați-l să se usuce. O saltea de yerba mate pregătită în acest fel va dura mai mult și va fi mai rezistentă la factorii externi.

Vasele Curado din lemn - dintr-o privire:

 1. Clătiți vasul cu apă rece, îndepărtând orice așchii de lemn rămase și lăsați-l să se usuce bine
 2. Se ung pereții matriței cu ulei de măsline
 3. Puneți materoul deoparte pentru aproximativ 1-2 zile, pentru ca grăsimea să fie bine absorbită
 4. Se freacă din nou grăsimea care s-a adunat pe fundul vasului pe pereți - folosind o cârpă sau un prosop de hârtie
 5. Pentru rezultate mai bune, puteți repeta etapele 2-4 ale procesului de curado
 6. Clătiți vasul cu apă caldă și lăsați-l să se usuce bine

Vase ceramice Curado

Cea mai practică alegere dintre toate tipurile de materoane este caltaboșul din ceramică. Este comod de utilizat, ușor de spălat și nu necesită o îngrijire specială - este ca o ceașcă ceramică obișnuită. Cu toate acestea, în acest caz, merită să se efectueze și un curado. Ceramica currado va fi cea mai ușoară. Poți pur și simplu să scaldi caltaboșul de ceramică cu apă fierbinte înainte de a-l folosi pentru prima dată și să-l speli cu apă și detergent după întreaga procedură. Gata!

Cum să ai grijă de capilar după curado?

Curado este doar începutul îngrijirii unei nave. Indiferent de materialul din care a fost fabricat, fiecare container trebuie îngrijit corespunzător. Cea mai importantă regulă este să nu lăsați resturile de yerba prea mult timp, deoarece umiditatea poate putrezi și poate da vasului un gust neplăcut. În timp ce un matzo din ceramică poate fi spălat bine cu detergent după un astfel de incident, un recipient putrezit din material organic este puțin probabil să fie utilizabil. Maturile realizate din caltaboș natural trebuie să fie uscate bine după fiecare utilizare - de preferință cu gura de scurgere orientată în sus. Saltelele din lemn, pe de altă parte, ar trebui să fie menținute întotdeauna ușor umede - palo santo prea uscat se poate rupe cu ușurință. O navă bine "primită" va întoarce favoarea prin punerea în valoare a calităților minunate ale yerba mate. Frumoase, utile, chiar îmbunătățind gustul și aroma în cazul palo santo și algarrobo. Totul depinde de tine. Curado este un fel de "botez" al unui vas cu suflet.

Recomandat

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

30,77 RON inclusiv TVA/1buc.Preț normal: 34,19 RON inclusiv TVA/1buc.-10%(61,54 RON / kg inclusiv TVA)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

31,77 RON inclusiv TVA/1buc.(63,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Mate Green Mas IQ 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel