Melissa. Un antidot natural împotriva stresului
Cu toții avem momente nervoase în viața noastră. Probleme la locul de muncă, o ceartă cu persoana iubită, stres, zgomot sau poate doar oboseală. Uneori este greu să faci față în astfel de momente fără sprijin. Antidepresivele sau terapia cu un specialist sunt soluțiile finale. Din fericire, există modalități mai blânde de a calma nervii - ierburi și mai precis balsam de lămâie. Balsamul de lămâie chiar se calmează și ce îl face să funcționeze în acest fel? Melisa de lamaie scade tensiunea arteriala si te ajuta sa dormi? Verificăm!
Planta neobișnuită, aromată. Ce este Melissa?
Melissa, sau mai bine zis melisa (latină: Melissa officinalis) este o plantă foarte cunoscută nouă din grădini și pajiști. Este o plantă mică care crește sub forma unui tufiș mic, care crește până la 60 cm înălțime. Este strâns legat de menta și chiar seamănă cu ea. Frunzele verde închis de melisa au formă de inimă, margini zimțate și sunt acoperite cu un păr pufos caracteristic. Melissa are un parfum foarte plăcut, intens, cu o notă de lămâie. Nu fără motiv se numea lemon plant, iar în engleză numele său comun este lemon balm. Datorită proprietăților sale extraordinare, a fost apreciat cu secole în urmă. Era folosit în gătit, ca ingredient al infuziilor de plante, un condiment pentru preparate și un adaos la salate. Se dovedește că balsamul de lămâie nu numai că miroase și are un gust grozav, dar are și multe alte avantaje. Cum funcționează balsamul de lămâie?
Melissa - remediu pe bază de plante pentru calmare și somn
Melissa este cunoscută în primul rând pentru proprietățile sale calmante. Calmează stările de tensiune emoțională delicată și chiar calmează stările depresive ușoare. Calmează nervii zdrobiți, te ajută să te relaxezi și să adormi. Proprietățile sale benefice au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri. A fost numit „elixirul vieții” sau „bucurie pentru inimă”. A fost folosit în plantele tradiționale, atribuindu-i multe proprietăți, adesea neobișnuite. Era folosit ca medicament pentru diferite tipuri de dureri - dureri de cap, dinți, urechi sau stomac, pentru dezinfectarea rănilor, precum și în timpul răcelilor. A fost folosit pentru a proteja împotriva vrăjilor rele. Se credea că are puterea de a respinge melancolia și de a vindeca o inimă frântă. Se credea chiar că are proprietăți magice. Era asociat cu dragostea, adăugând frunzele la băuturi și mâncăruri ca afrodisiac, iar alții credeau că are puterea de a reda tinerețea.
Ce este în melissa? Proprietăți și aplicație
Melissa își datorează efectul miraculos numeroaselor substanțe active conținute în ea. Cele mai importante dintre ele sunt uleiurile esențiale și polifenolii, printre care acidul de rozmarin și acidul cafeic joacă cel mai important rol. Antioxidanții au un efect antioxidant. Ele susțin lupta împotriva radicalilor liberi din organism, ceea ce se traduce, la rândul său, printr-un risc mai scăzut de apariție a unor boli precum diabetul sau ateroscleroza. Compoziția balsamului de lămâie și proprietățile sale au fost studiate în mod repetat și amănunțit de oamenii de știință de-a lungul anilor. Deși multe proprietăți care i-au fost atribuite în medicina populară nu au fost documentate fără echivoc, unele dintre ele au fost confirmate de cercetări, iar planta a fost chiar recunoscută ca produs medicinal tradițional de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Oficial, melisa este folosită ca remediu pentru problemele legate de adormire și insomnie, stres și tulburări de dispoziție, precum și probleme gastrointestinale. În plus, melisa are proprietăți antibacteriene, îmbunătățește starea de spirit, are un efect diuretic ușor și calmează simptomele menstruației.
Cum se folosește melissa și are efecte secundare?
Cea mai simpla forma de consum de melisa este prepararea unei infuzii pe baza de frunze uscate si zdrobite. Doar turnați o linguriță de frunze uscate cu apă clocotită și lăsați-o să fiarbă sub capac timp de aproximativ 10-15 minute. După cât timp lucrează Melissa? Primele sale efecte pozitive se vor simți după aproximativ 30 de minute. Cu toate acestea, este important să acordați atenție calității materialului uscat. Din păcate, balsamul de lămâie disponibil în mod obișnuit în magazine sub formă de pungi expres este aproape complet lipsit de cele mai valoroase substanțe active și, prin urmare, nu funcționează așa cum ar trebui. Prin urmare, merită să alegeți produse din surse de încredere.
Până acum, nu au fost evidențiate efecte secundare ale folosirii balsamului de lămâie, deși, așa cum se întâmplă cu orice infuzie pe bază de ierburi, trebuie folosită moderația. Atenție trebuie exercitată de femeile însărcinate și tinerele mame care alăptează, precum și de persoanele care folosesc sedative și somnifere - melisa de lămâie le poate intensifica efectele. De asemenea, dorim să vă reamintim că, deși balsamul de lămâie are un efect antidepresiv și calmant blând, în cazul unor tulburări grave și probleme emoționale este necesar să consultați un specialist!
O combinație intrigantă: melissa și yerba mate
Melissa este o adevărată oază de pace, yerba mate - element neîmblânzit și energie. Ce se întâmplă dacă combinați aceste două ingrediente? Se pare că lucrează foarte bine împreună. Yerba mate stimulează bine, așa că poate fi o alternativă excelentă la cafea. Totuși, efectul său de stimulare este lent, armonios și echilibrat – spre deosebire de cafeaua, care acționează rapid și violent. Yerba stimulează acțiunea, dar în același timp vă permite să vă relaxați și să vă puneți într-o dispoziție plăcută, în plus, îmbunătățește cu siguranță starea de spirit a iubiților săi. Adaosul de melisa face efectul yerbai si mai armonios si mai placut! În magazinul nostru online veți găsi mai multe produse cu adaos de balsam de lămâie, de ex. Canarias Serena uruguayano-braziliană, prăfuită, cu adaos de floarea pasiunii, mentă și tei, sau CBSé Hierbas Cuyanas cu aromă ușoară, cu un buchet de ierburi aromatice: coriandru, mărar, mentă, poleo și boldo. Oferta noastră va include și ceva pentru cei cărora nu le place gustul intens al yerbai și preferă infuziile de ceai mai blânde - ceaiul verde Mary Rose Herbal Dreams cu adaos de mușețel, mentă, floare de iasomie, frunze de eucalipt și busuioc. Vă recomandăm cu căldură!