Sarsaparilla - o plantă miraculoasă
În ultimii ani, produsele naturale au devenit din ce în ce mai populare. Dorim să mâncăm mai bine, să arătăm mai bine, să ne simțim mai bine și să ducem un stil de viață sănătos. Căutăm înlocuitori sănătoși pentru suplimentele alimentare sintetice. Un astfel de ingredient sănătos, cu proprietăți foarte valoroase și o gamă largă de utilizări, este sarsaparilla.
Rezumat:
- Sarsaparilla - ce este și de unde provine?
- Sarsaparilla - proprietăți și compoziție chimică
- Sarsaparilla - unde o puteți găsi?
Sarsaparilla - ce este și de unde provine?
Sarsaparilla este numele comun al Smilax, un gen de plante tropicale care se găsesc în Mexic, America Centrală și de Sud și în Caraibe. Sunt plante cățărătoare perene - liane lemnoase care cresc sus, în vârful copacilor din pădurile tropicale. Ajung până la 50 m lungime. Tulpinile acoperite cu țepi ale sarsaparilei se atașează de alte plante. Sarsaparilla are frunze de culoare verde închis - în formă de inimă sau de lacrimă. Are flori albe mici care, atunci când sunt polenizate, se transformă în fructe de culoare roșu închis sau albastru. Denumirea spaniolă "zarzaparilla" a fost formată prin combinarea a două cuvinte: "zarza" și "parra", care înseamnă, respectiv: "mure" și "viță de vie". Sufixul "-illa" a fost adăugat la aceste cuvinte ca diminutiv. În medicina naturală sau în scopuri culinare, se folosește de obicei rădăcina de zarzavatură, care se caracterizează prin parfumul său plăcut și gustul dulce-picant.
Sarsaparilla a fost folosită în medicina naturală de către populațiile indigene din America de Sud și Centrală cu secole în urmă. A fost și este și în prezent deosebit de populară în Mexic, unde este apreciată pentru proprietățile sale valoroase. La sfârșitul Evului Mediu, sarsaparilla a fost adusă în Europa de către comercianți și a început să fie folosită în medicină ca remediu pentru sifilis și reumatism. Între 1820 și 1920, sarsaparilla a fost chiar înregistrată ca remediu oficial împotriva sifilisului în SUA. În trecut, o băutură răcoritoare numită "sarsaparilla", cu un gust asemănător cu cel al berii de rădăcini, era populară în Statele Unite. Cu toate acestea, de fapt, nu avea nicio legătură cu ea. Ingredientul din băutură era o plantă numită sassafras, nu sarsaparilla. Băutura este populară și astăzi, dar nu mai este în SUA - este populară în țările din Asia de Sud-Est. Aceste produse nu conțin nici sarsaparilla, nici sasafras, ci arome naturale sau artificiale care imită gustul picant al plantei. În prezent, sarsaparilla se găsește din ce în ce mai des sub formă de capsule - ca supliment alimentar.
Sarsaparilla - proprietăți și compoziție chimică
Din cauza varietății de specii de plante denumite "sarsaparilla", este dificil de determinat cu exactitate ce compuși chimici se găsesc în ele. În cercetare, se iau în considerare rizomii și rădăcinile de sarsaparilla. Dintre mineralele din care sarsaparilla este o sursă, cele mai frecvente sunt zincul, aluminiul, cromul, fierul, magneziul, seleniul, calciul și multe altele. Este, de asemenea, o sursă de vitaminele A, B, C și D. Plantele de sarsaparilla conțin o serie de saponine steroidiene, care contribuie la gustul ușor amar al sarsaparillei și la reacția spumoasă a acesteia cu apa. Saponinele din plantă ajută la descurajarea ciupercilor și insectelor de a mânca frunzele sale - deci acesta este unul dintre motivele pentru care sarsaparilla prezintă proprietăți antifungice. Saponinele facilitează, de asemenea, absorbția de către organism a medicamentelor și a substanțelor fitochimice. Sarsaparilla conține compuși fenolici, care au efecte antiinflamatorii și antioxidante, și flavonoide, care în plantă sunt substanța pigmentantă și sunt responsabile de culoarea frunzelor. Acestea sunt folosite pentru a trata inflamațiile și bolile autoimune. Ele modulează imunitatea și protejează ficatul. În sarsaparilla se mai găsesc kemferol, quercetină, amidon, rășină, alcool cetilic, uleiuri esențiale și numeroși acizi.
Sarsaparilla - efecte și utilizări
Sarsaparilla a fost apreciată pentru proprietățile sale medicinale de sute de ani. În mod tradițional, a fost folosită ca remediu pentru impotență, boli venerice și reumatism, precum și pentru a întări organismul și a crește vitalitatea. Populațiile indigene din Peru și Honduras îi foloseau proprietățile pentru a trata răcelile și durerile articulare, în timp ce șamanii amazonieni făceau decocturi din ea pentru a vindeca bolile de piele. De asemenea, era apreciat ca un purificator de toxine - se foloseau proprietățile sale diuretice și de inducere a transpirației. Era folosit pentru a purifica sângele. În 1942, a fost efectuat un studiu care a confirmat eficacitatea sarsaparilei în tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, lepra, eczema și acneea. Rezultatele studiului au fost publicate în New England Journal of Medicine. Nouăzeci și doi de pacienți au luat parte la studiu - 62% dintre ei au prezentat o ameliorare a leziunilor psoriazice, iar la 18% dintre pacienți leziunile au dispărut complet. Proprietățile de curățare ale sarsaparillei au fost considerate importante în acest caz. S-a demonstrat că persoanele cu psoriazis au niveluri ridicate de endotoxine care circulă în sânge, iar sarsaponina - unul dintre steroizii conținuți în sarsaparilla - se leagă de endotoxine și le elimină, îmbunătățind starea pielii pacientului. Efectul sarsaparillei asupra tratamentului leprei și al altor boli de piele a fost confirmat de studii suplimentare, care au fost efectuate în 1959. Utilizarea sarsaparillei în tratamentul sifilisului a fost dovedită prin observații clinice în China, unde s-a dovedit eficientă în 90% din cazurile acute și 50% din cazurile cronice.
Saponinele și steroizii din plante, conținute în sarsaparilla, pot fi sintetizate în steroizi, cum ar fi estrogenul și testosteronul. Acest fapt a fost exploatat de către producătorii de suplimente alimentare în scopuri de marketing, creând afirmații false conform cărora sarsaparilla ar avea ca efect creșterea masei musculare în timpul exercițiilor fizice și, în același timp, reducerea grăsimii corporale, ceea ce ar avea un efect pozitiv asupra îmbunătățirii formei corporale. Știința infirmă aceste afirmații. Sinteza în steroizi nu a fost niciodată documentată în corpul uman, ci doar în laborator. Nu s-a dovedit că sarsaparilla are efecte anabolizante.
Sarsaparilla - contraindicații și efecte secundare
Sarsaparilla nu are efecte secundare. Este un produs care provine direct din natură, deci este sănătos pentru corpul uman. Trebuie menționat, totuși, că utilizarea sa în cantități prea mari poate provoca iritații gastrice. Așa cum am menționat anterior, sarsaparilla crește capacitatea organismului de a absorbi medicamentele, așa că este indicat să consultați un medic sau un farmacist. Este contraindicată pentru a fi folosită de femeile însărcinate sau care alăptează. Nu au fost încă efectuate studii care să confirme că sarsaparilla poate fi folosită în siguranță în astfel de cazuri, așa că este recomandabil să se manifeste prudență.
Sarsaparilla - unde o puteți găsi?
Deși proprietățile sale au fost folosite de mult timp în medicina naturală, acum câștigă popularitate. Din punct de vedere istoric, în Statele Unite, "Sarsaparilla" a fost populară ca o băutură nealcoolică cu un gust și o aromă plăcută, picantă. Este din ce în ce mai mult disponibilă în magazinele de produse naturiste, sub formă de suplimente alimentare - capsule și tablete. Sunt disponibile tincturi cu ea, iar aceasta poate fi achiziționată și ca ingredient de sine stătător din care se poate prepara o infuzie sau adăugată la yerba mate, ceai sau alte ierburi. Puteți cumpăra sarsaparilla uscată în magazinul nostru online. Există, de asemenea, un amestec de yerba mate cu sarsaparilla- Verde Mate Green Sarsaparilla. Aici, sarsaparilla combinată cu yerba mate verde fină, cu aditivi din plante precum lemongrass, mentă și petale de calendula și cu adaos de măr uscat, creează o compoziție plăcută cu note dulci și picante. Este indicat să o preparați într-un recipient din lemn de palo santo, care va scoate în evidență arome și mai interesante.
Sursa grafică utilizată: Sursa de grafică utilizată:
- autor Carsten Niehaus, licență Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0).
- autor David Gaya, licență Attribution-ShareAlike 2.5 Generic (CC BY-SA 2.5)
Sursa de informații: