Yerba mate și cafea. Două surori energetice
Yerba mate - rece și veselă. La fel ca și cafeaua - plină de vigoare. "Ce să aleg, prietene?", m-a întrebat doamna. Am ales mate, un miracol al Guaraniei... Cafeaua și yerba mate. Ambele surori care-ți dau un uriaș impuls de energie. Care dintre ele este mai bună și mai puternică, mai sănătoasă și mai gustoasă? Haideți să le analizăm mai îndeaproape și să decidem!
Rezumat:
- Informații de bază despre yerba mate și cafea
- Yerba mate vs. cafea - sunt ele sănătoase?
- Prepararea yerba mate și a cafelei
- Care băutură are un gust mai bun?
- Yerba mate sau cafea? Statistici
- Decizia finală. Ce este mai bun? Yerba mate sau cafea?
Informații de bază despre yerba mate și cafea
La fel de negru ca și cafeaua
Să începem cu începutul. Cafeaua este obținută din boabe de coffea prăjite, o plantă ale cărei proprietăți au fost descoperite inițial în urmă cu aproximativ 3.000 de ani în Etiopia. Inițial, străvechii locuitori ai acestei țări africane foloseau doar fructul de cafea - îl consumau cu adaos de unt și sare. Între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, boabele de cafea au fost aduse în Yemen de către comercianți, unde, probabil, a fost descoperită pentru prima dată metoda de prăjire a boabelor și de preparare a unei infuzii din ele.
Yerba mate - aurul verde al Americii de Sud
Yerba mate se deosebește de cafea în multe privințe. Este preparată din frunze și crenguțe uscate și zdrobite de Ilex paraguariensis, care crește în zonele de frontieră a patru țări din America de Sud: Paraguay, Brazilia, Argentina și Uruguay. Primii "descoperitori" ai yerba mate au fost indienii Guarani. Aceștia au mestecat la început frunze crude, proaspăt recoltate ale plantei și au constatat că aceasta le dă energie, crește concentrarea și reduce foamea. Mai târziu, au început să facă o infuzie din frunzele uscate, pe care o cunoaștem astăzi sub numele de yerba mate. Ambele infuzii au un numitor comun - proprietăți puternic stimulatoare. Dar care dintre ele este mai bună - yerba mate sau cafeaua?
Conținutul și efectele cafeinei
Cel mai important punct este cofeina. Atât yerba mate, cât și cafeaua conțin cofeină, deci au un efect stimulant, dar acționează destul de diferit. Sunt sigur că știți senzația aceea când, după o stimulare îndelungată cu o ceașcă de dimineață, vine un moment de "coborâre"? Vă simțiți slăbit și ați prefera să vă culcați și să stați doar o jumătate de zi, dar tot nu puteți adormi? O altă ceașcă de cafea sau orice altceva care vă menține stimulat v-ar ajuta. Dar are sens? Cafeaua își face efectul aproape imediat. Cea mai mare concentrație de stimulente în sânge este la aproximativ 20-30 de minute după consum. Dar această concentrație scade la fel de repede și vă simțiți mai rău decât înainte de a bea cafea. Pe de altă parte, avem yerba mate. Stimularea sa este stabilă și de lungă durată, nu simțiți o pierdere bruscă de energie. Yerba mate, pe lângă sporul de energie, eliberează substanțe relaxante (teofilină, teobromină) care dilată vasele de sânge, scăzând în același timp tensiunea arterială. Acestea au, de asemenea, un efect stimulator asupra sistemului nervos central. Yerba mate ajută la reglarea diferitelor funcții corporale, motiv pentru care reacția la mate uscat este mult mai naturală decât în cazul cafelei. Mai ales atunci când se consumă prea mult, stimularea puternică după mate va trece pur și simplu în timp. În cazul cafelei, aceasta trece într-un mod mai puțin plăcut.
Yerba mate vs. cafea - sunt ele sănătoase?
Ambele băuturi conțin o abundență de nutrienți, minerale și antioxidanți. Atât cafeaua, cât și mate conțin riboflavină, acid pantotenic și potasiu, vitaminele B, care îmbunătățesc starea de spirit și concentrarea, zinc și vitamina C, care îmbunătățește imunitatea. Yerba mate conține, în plus, vitamina E, care are, de asemenea, proprietăți antioxidante. Cafeaua are, de asemenea, un efect antioxidant. Ambele băuturi conțin magneziu, dar cafeaua îl elimină din organism. Un efect secundar al consumului mare de cafea poate fi, prin urmare, o deficiență de magneziu. Ticuri ale pleoapelor, crampe musculare, palpitații cardiace, probleme de concentrare în ciuda faptului că sunteți stimulat? Acestea sunt efectele consumului de prea multă cafea, dar niciodată de yerba mate. Atunci de ce să nu o încercați? Yerba mate nu are multe efecte secundare negative. În cazul cafelei, acestea tind să fie mai frecvente și mai intense.
Prepararea yerba mate și a cafelei
Adevărul este că prepararea cafelei este mai practică. Este mult mai ușor și mai rapid să pregătești o ceașcă de cafea decât să prepari yerba mate. Toate aceste lucruri, cum ar fi răcirea apei, întreținerea corespunzătoare a dovleacului de mate (în special calabashes și palo santo) și a bombilla, îndepărtarea prafului cel mai fin, așteptarea "primei înghițituri de Sfântul Toma" (înmuierea mate-ului uscat cu apă) - toate acestea creează ritualul de preparare a yerba mate. Este magic în felul său, dar necesită mult timp. Și este mult mai ușor să turnați pur și simplu cafeaua în ceașcă și să turnați apă fierbinte peste ea. Dacă nu aveți timp, probabil că veți alege cafeaua, dar merită cu adevărat?
Care băutură are un gust mai bun?
Exact! Dar cum rămâne cu gustul? Să lăsăm pe fiecare să decidă singur. Aceasta este o chestiune complet subiectivă. Cred cu tărie că unii începători ar putea fi descurajați de gustul yerba mate pentru că au făcut o alegere proastă a produsului. Este la fel cu cafeaua - nu toată lumea o place. A încercat cineva care se plânge de gustul amar al yerba mate să încerce cafeaua neagră amară fără aditivi? Nu este deloc gustoasă... Sunt unii oameni care nu-și pot imagina o zi fără ea, alții nu suportă gustul și mirosul ei. În aceste vremuri de mare alegere de specii, tipuri, metode de preparare, fiecare poate găsi ceva pentru sine. Este nevoie doar de bunăvoință și de a fi deschis la sugestii. Da, dacă sunteți obișnuiți să beți cafea îndulcită cu trei sau patru lingurițe de zahăr și cu lapte adăugat în proporție de 50:50, vă va fi greu să o schimbați cu gustul amar, ușor ierbos al yerba mate. Acum probabil că o să vă surprind pe mulți dintre voi - yerba mate poate fi și îndulcită! Ceaiul de mate cu aditivi de fructe și plante, îndulcit cu miere sau zahăr brun are un gust similar cu cel al ceaiului de plante îndulcit. În acest fel, vă puteți obișnui cu gustul său și puteți face o tranziție ușoară la consumul de "ceai paraguayan" fără aditivi.
Yerba mate sau cafea? Statistici
Înainte de a face o judecată finală, merită totuși să menționăm statisticile în care cele două băuturi au performanțe foarte inegale. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume și acest lucru nu poate fi contestat. Probabil că nu există o persoană care să nu o fi gustat cel puțin o dată. Marea majoritate a oamenilor au o cutie de cafea pe raftul din bucătărie - chiar dacă nu o beau în mod regulat. Piața cafelei este imensă. Potrivit statisticilor, în 2020 au fost produse 10,5 miliarde de kilograme de cafea. Aceasta este într-adevăr o cantitate uriașă! Cea mai mare parte este produsă în America de Sud - Brazilia se află pe primul loc. Cafeaua este produsă și în Asia, America Centrală și Africa. Producția de yerba mate se compară semnificativ mai rău decât producția de cafea, ceea ce se datorează în principal apariției limitate a Ilex paraguariensis din care se face - planta crește doar în America de Sud, la granița a patru țări. În 2021, au fost produse "doar" 283 de milioane de kilograme de yerba mate. În ceea ce privește popularitatea, cafeaua câștigă de departe, dar este de fapt mai bună decât yerba mate?
Decizia finală. Ce este mai bun? Yerba mate sau cafeaua?
Care băutură câștigă clasamentul? Care dintre cele două surori stimulatoare este mai bună - yerba mate sau cafeaua? Este imposibil să rezolvăm fără echivoc această dispută și să răspundem la întrebarea care îi deranjează pe mulți dintre voi. Motivul pentru aceasta este în primul rând faptul că, așa cum se spune, gustul cuiva nu ar trebui să fie discutat. Îți place ceea ce îți place și nimeni nu ar trebui să-ți spună ce să alegi, ce să bei și ce să mănânci. Dacă cineva este obișnuit să bea cafea, cu gustul și aroma ei, va fi greu să îl convingi să se răzgândească, chiar dacă îi enumeri numeroasele beneficii ale consumului de yerba mate. Atât iubitorii de cafea, cât și cei de yerba mate vor susține că băutura lor este cea mai bună și va fi dificil să îi convingi să își schimbe părerea. De fapt, fiecare dintre ei va avea dreptate. Eu am ales mate și nu l-aș schimba cu cafeaua. Altcineva va alege cafeaua și nu ar schimba-o cu ceaiul mate. Cea mai bună alegere este o alegere liberă. Prin urmare, mă abțin de la orice judecăți clare și, ca întotdeauna, vă las pe dumneavoastră să luați decizia. Deși voi vorbi întotdeauna despre beneficiile yerba mate. În epoca băuturilor energizante chimice și dăunătoare pentru organism, o întoarcere la natură sub forma yerba mate este un pas în direcția cea bună.
Sursa de informații:
- W. H. Ukers, All About Coffee (Totul despre cafea), 1922.
- J. Hoffmann, Atlasul mondial al cafelei: De la boabe la preparare - cafele explorate, explicate și savurate, 2018.
- R. Włosiak, M. Rudny, E. Skrobek, E. Worobiej, B. Drużyńska, The characteristic of aroma and antioxidant properties of chosen infusions of stimulants and herbs, "ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (FOOD. Science. Technology. Quality)", 2007, 3 (52), s. 109-118.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, November 2007, 72 (9).
- Organizația Internațională a Cafelei.
- Instituto Nacional de la Yerba Mate.
- Statista.com.
- Wikipedia.org: Yerba mate, Cafea, Teofilină, Teobromină.