Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Yuyos - ierburi în yerba mate. Descoperiți noi arome și proprietăți!

2024-05-10
Yuyos - ierburi în yerba mate. Descoperiți noi arome și proprietăți!

Yerba mate cucerește inimile gurmanzilor din întreaga lume. Nu e de mirare! Această băutură aromată nu numai că energizează și stimulează papilele gustative, dar ascunde și o serie de proprietăți benefice. Ce-ar fi să îmbogățiți ceaiul mate cu note de plante și să descoperiți o nouă dimensiune a plăcerii? Faceți cunoștință cu yuyos - ierburi tradiționale care vă vor transporta în însorita Americă de Sud și vă vor transforma experiența yerba mate. Dacă sunteți pregătiți pentru o aventură gustativă de neuitat, atunci puneți-vă centura și haideți să pornim!

Rezumat:

  1. O specialitate pe bază de plante din America de Sud. Ce sunt yuyo?
  2. Yerba mate cu ierburi - beneficii pentru corp și spirit
  3. Ce pun latino-americanii în caltaboșii lor? Ierburi populare adăugate la yerba mate
  4. Yuyos și tereré

O specialitate pe bază de plante din America de Sud. Ce sunt yuyos?

V-ați întrebat vreodată ce face ca yerba mate să fie atât de specială? Nu este doar o băutură, ci o întreagă cultură care depășește granițele și reunește oameni din toate colțurile lumii! Elixirul verde al energiei cucerește inimile băutorilor de mate datorită proprietăților sale extraordinare și a varietății de arome. Dar știați că gustul de yerba mate poate fi și mai interesant? Prin selectarea ingredientelor potrivite, puteți îmbogăți tradiționala infuzie cu o gamă întreagă de senzații noi! Yerba mate se îmbină perfect cu o varietate de aditivi: fructe sub orice formă, condimente aromatice, uleiuri naturale... Infuzia poate fi, de asemenea, îmbogățită cu gustul dulce al zahărului sau al mierii, sau chiar preparată cu adaos de lapte în loc de apă. Cu toate acestea, nimic nu se combină la fel de bine cu yerba mate ca alte plante aromatice. Mate con yuyos, sau yerba mate cu ierburi, este o rețetă de mate delicioasă, bine testată de locuitorii din țările sud-americane!

Adăugarea de ierburi - yuyos la yerba mate este adânc înrădăcinată în tradițiile indigene sud-americane. Dar ce anume se ascunde sub acest termen exotic? Nu este vorba de ierburile în sine, ci de compozițiile unice de gust și aromă care pot fi create cu ele și, mai ales, de întreaga gamă de beneficii pentru sănătate pe care le introduc în infuzie. Istoria yuyos datează din perioada precolumbiană, când indigenii sud-americani au descoperit proprietățile magice ale plantelor locale. Yuyos au fost folosiți ca "leacuri" pentru o varietate de afecțiuni - deși efectele lor nu au fost dovedite științific în toate cazurile. Frunzele proaspete culese direct din tufișuri sau ierburile preuscate erau, de asemenea, folosite ca adaos zilnic la yerba mate pentru a îmbunătăți gustul și aroma băuturii. Cunoștințele străvechi despre plantele medicinale, transmise din generație în generație, au supraviețuit secolelor și sunt încă vii în cultura latină a ceaiului mate. Până în ziua de azi, în piețele din Paraguay sau din Argentina, se pot găsi încă tarabe de yuyeros - comercianți locali de plante medicinale care oferă compoziții din plante proaspete sau uscate, preparate manual. Mai mult, să te bucuri de beneficiile yuyos nu este doar o chestiune de tradiție, ci și o modalitate de a-ți personaliza propria infuzie. Adăugând ierburi la yerba mate, oricine poate crea un amestec perfect adaptat preferințelor sale gustative și nevoilor de sănătate. Fie că este vorba de mentă răcoritoare, de balsam de lămâie calmantă sau de introducerea unui strop de dulceață cu stevia, yuyos permite o distracție nesfârșită de amestecare și potrivire, creând băuturi care sunt la fel de unice ca și persoanele care le beau!

Yerba mate cu ierburi - beneficii pentru corp și spirit

Așa cum am menționat în paragraful anterior, consumul de yerba mate cu ierburi nu este doar o plăcere pură, ci oferă și o serie de beneficii pentru sănătate. Yerba mate în sine este o sursă puternică de substanțe nutritive care afectează în mod pozitiv diverse domenii de funcționare a organismului. Ierburile îmbogățesc și mai mult infuzia cu vitamine, minerale și antioxidanți care întăresc imunitatea, ajută digestia și au efecte diuretice și purgative. Unele yuyos au, de asemenea, proprietăți calmante și relaxante, în timp ce altele sunt stimulante și energizante. Mai simplu spus: yuyos din yerba mate poate face minuni!

Ce pun latino-americanii în caltaboșii lor? Ierburi populare adăugate în yerba mate

Bogata floră sud-americană abundă în aproape nenumărate specii de plante - multe dintre acestea au servit ca aditivi pe bază de plante pentru yerba mate timp de secole. Unele dintre plante sunt bine cunoscute și de noi, europenii, dar numele multora dintre ele ne sunt complet străine. Din fericire, datorită globalizării și popularității crescânde a mate-ului, chiar și ierburile care cresc doar în îndepărtata Americă de Sud au devenit disponibile pentru băutorii de mate din întreaga lume, încurajând experimentarea și descoperirea de noi arome. Multe ierburi, sub formă uscată, pot fi găsite cu ușurință în magazinele specializate online sau în magazinele staționare de plante medicinale sau de produse naturiste și, și datorită creativității producătorilor de yerba mate, ne putem bucura de mate-uri din plante gata preparate, cu adaos de o varietate de yuyo. Care sunt cele mai populare ierburi din America de Sud? Am făcut o mică trecere în revistă pentru dumneavoastră, adăugând, de altfel, informații despre ce yerba mate cu adaosuri de plante puteți găsi în magazinul nostru:

Mentă

Gustul și aroma de mentă probabil că nu mai au nevoie de nicio prezentare! Frunzele de mentă adăugate în yerba mate - atât în formă caldă, cât și rece - aduc o răcorire plăcută. Dar acestea nu sunt toate beneficiile sale. Menta este adăugată și pentru o mai bună digestie și poate susține, de asemenea, metabolismul și imunitatea. Aroma sa se combină bine cu alți aditivi, cum ar fi coaja uscată de lămâie, eucaliptul sau boldo. Cât de populară este menta ca adaos de plante în yerba mate este menta este evidențiat de numărul mare de variante de arome disponibile în magazinul nostru în care este inclusă. Dorim să vă atragem atenția asupra combinației nemuritoare de mentă și lămâie din Verde Mate Green Menta Limón, Guarani Fresco din Paraguay - o combinație de plante foarte răcoritoare în care frunza de eucalipt joacă rolul principal alături de mentă, și Selecta Menta Peperina Poleo, care conține trei specii de mentă.

Boldo

Popularitatea boldo în țările native de yerba mate este aproape la același nivel cu cea a mentei piperate menționate mai sus - cu toate acestea, planta este practic complet necunoscută în Europa. Denumirea latină a plantei este Peumus boldus. Are un gust foarte caracteristic, intens și ușor amar, în timp ce aroma sa amintește de camfor. Ca și menta, boldo se adaugă la infuzii pentru a îmbunătăți procesul digestiv - la urma urmei, în compania ei apare adesea în compozițiile gata preparate de yerba mate. În magazinul nostru cu boldo adăugat, veți găsi, printre altele, Paraguayan Guarani Boldo Menta sau menta dublă, puternic răcoritoare Campesino Double Menta Mate.

Cedrón

Sub numele spaniol cu rezonanță comună cedrón se ascunde verbena de lămâie (latină: Aloysia citrodora). Lemon verbena este originară din Argentina și a fost adusă în Europa abia în secolul al XVII-lea de către călătorii spanioli. Frunzele acestei plante abundă în uleiuri esențiale valoroase, bogate în substanțe bioactive. Printre altele, i se atribuie, printre altele, efecte antispastice, antiinflamatorii, digestive și relaxante. În plus, datorită gustului și aromei sale intense, se potrivește pur și simplu perfect cu yerba mate! Lemon verbena în compoziția sa are disponibilă în magazinul nostru: Rio Parana Compuesta con Hierbas, Campesino Cedrón și Ruvicha Pantanal.

Stevia

Stevia, descrisă mai exact prin denumirea sa latină Stevia rebaudiana, este o plantă extrem de interesantă, originară din Brazilia și Paraguay. Ca orice produs pe bază de plante, este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți valoroși, dar ceea ce o face deosebit de specială este gustul său - stevia este dulce! Atunci când este adăugată la o infuzie de yerba mate, aceasta introduce un gust dulce plăcut, ceea ce o face o alternativă excelentă la zahăr, cu puține calorii. Bineînțeles, magazinul nostru nu putea rata variantele de yerba mate cu adaosul său - se găsește în faimoasa CBSé Endulife con Ste via din Argentina și în Colón Compuesta con Stevia din Paraguay. Aceste yerba mate sunt cu adevărat dulci. Încearcă și tu dacă nu crezi!

Carqueja

Carqueja (în latină: Baccharis genistelloides) este o altă plantă sud-americană al cărei nume ne sună complet exotic, deși apare adesea în compozițiile de plante vândute de yuyeros din America Latină. Carqueja a fost folosită în medicina populară timp de secole ca "remediu" pentru afecțiuni digestive. Îmbunătățește sistemul digestiv, protejează ficatul și ameliorează disconfortul de după mese. Un exemplu de yerba mate cu acest ingredient original este mate brazilian de tip uruguayan Barão De Cotegipe Export Compuesta. Foarte recomandat!

Balsam de lămâie

În sfârșit, o plantă pe care o cunoaștem destul de bine, dar care credem că merită o atenție specială datorită sinergiei unice pe care o creează cu yerba mate. Balsamul de lămâie este cunoscut pentru efectele sale blânde asupra sistemului nervos - calmează nervii, favorizează calmul și relaxarea și facilitează adormirea. Cum se leagă acest lucru de efectele energetice ale yerba mate? O fuziune între Ilex paraguariensis și melisa este stimulantă, dar într-un mod și mai armonios, relaxantă în mod plăcut și induce o stare de liniște fericită. Printre altele, melisa a fost inclusă în compoziția puternic erbacee și foarte aromată a CBSé Hierbas Cuyanas - chiar lângă coriandru, fenicul, mentă, poleo și boldo.

Yuyos și tereré

Tereré, nu este altceva decât o versiune rece a yerba mate - o adevărată oază de răcoare în zilele toride! Iată cum yerba mate a cucerit inimile paraguayenilor, ca o modalitate de a se răcori și o ocazie de a petrece timp cu familia și prietenii. Tereré poate fi preparat în mod clasic - cu apă rece și cuburi de gheață. Alternativ, apa poate fi înlocuită cu suc de fructe congelat și se pot adăuga bucăți proaspete de fructe în vas. Inerent în cultura de a bea tereré sunt yuyos, care nu numai că joacă un rol de aromă prin introducerea unor note crocante, pe bază de plante, dar sunt adăugate în băutură și pentru proprietățile lor medicinale. Frunzele proaspete de plante, cumpărate în buchete gata făcute de la yuyeros locali, pot fi aruncate direct în calabash împreună cu yerba mate rece. Cel mai adesea, însă, ierburile sunt mai întâi zdrobite într-un mortar pentru a le extrage pe deplin aroma, adăugate la apă rece într-un termos mare pentru a le elibera sucurile și abia apoi apa, astfel îmbogățită cu gust și aromă, este turnată într-o ceașcă de mate plină cu mate uscat.

Pentru a încheia călătoria noastră pe tărâmurile verzi ale yerba mate și ale tovarășelor sale din plante, yuyos, merită să subliniem cât de neobișnuită și versatilă este această combinație. Ierburile nu numai că îmbogățesc gustul și aroma băuturii tradiționale a indienilor Guarani, dar introduc și o serie de proprietăți care favorizează sănătatea. Sperăm că v-am inspirat să explorați și să experimentați în continuare. Adăugarea de yuyos poate transforma o infuzie într-un elixir cu adevărat magic!


Sursa de informații:

  1. Wikipedia: Mate, Hierba, Tereré, Melissa officinalis, Baccharis genistelloides, Stevia rebaudiana, Aloysia citrodora, Boldo.
  2. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Ceaiul Yerba Mate (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
  3. M. Rigotti et al., Plantas Medicinais "Yuyos" Utilizadas na Bebida do Tereré na Fronteira entre Mato Grosso do Sul e Paraguai, Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 2022.

Recomandat

Guarani Boldo Menta 0,5kg

Guarani Boldo Menta 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Verde Mate Green Deer 0,5 kg

Verde Mate Green Deer 0,5 kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guarani Fresco 0.5kg

Guarani Fresco 0.5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Rio Parana Compuesta con Hierbas 0,5 kg

Rio Parana Compuesta con Hierbas 0,5 kg

43,77 RON inclusiv TVA/1buc.(87,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel