Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Palo santo - cum ajută "copacul sacru"?

2024-04-17
Palo santo - cum ajută "copacul sacru"?

Palo santo... sub aceste cuvinte magice se ascunde o putere la fel de magică. Denumită "copacul sacru" de către locuitorii indigeni de pe coastele Americii de Sud și Centrale, planta are proprietăți extraordinare. Noi, mateiștii, o asociem cel mai bine cu vasul de băut yerba mate, dar aceasta nu este singura sa utilizare. Cum funcționează palo santo și de unde vine magia sa? Haideți să vă explicăm!

Rezumat:

  1. Puterea magică din America. Ce este palo santo?
  2. Utilizarea copacului sacru
  3. Cum să ai grijă de un dovleac palo santo mate?

Puterea magică din America. Ce este palo santo?

Palo santo în spaniolă înseamnă "copac sacru". Termenul se referă la mai multe specii de arbori, dintre care cele mai populare apar în taxonomia botanică sub denumirile latine Bursera graveolens și Bulnesia sarmientoi(sau mai degrabă Gonopterodendron sarmientoi). Prima crește în pădurile tropicale, într-o zonă care se întinde din Peninsula Yucatán din America Centrală - Mexic, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua și Costa Rica, până în zonele nordice ale Americii de Sud: Columbia, Ecuador și Insulele Galapagos, până în partea de nord a Argentinei. Bulnesia sarmientoi, pe de altă parte, se găsește în principal în Gran Chaco, un teritoriu care se întinde la granița dintre Bolivia, Paraguay și Argentina. Termenul "palo santo" este, de asemenea, adesea folosit pentru a descrie lemnul de Guaiacum officinale, care crește în America Centrală. Ceea ce au în comun toți acești arbori este faptul că produc un lemn foarte dur și durabil, care conține rășină foarte aromată, sursă de proprietăți "magice". Datorită acestor proprietăți, palo santo a avut o mare importanță pentru populațiile indigene timp de secole, iar acum câștigă o popularitate enormă în întreaga lume.

Palo santo în pericol de dispariție?

Palo santo este cunoscut în istorie de secole. Proprietățile arborelui miraculos au fost probabil folosite de vechii incași. Șamanii indieni foloseau palo santo pentru ritualuri magice și ceremonii mistice. Lemnele aprinse, din care se ridica un fum parfumat, făceau parte din ceremonia purificatoare ayahuasca. Arborele sacru palo santo a devenit din ce în ce mai popular de-a lungul anilor. Atât de mult încât existența sa a fost amenințată. Supraexploatarea a redus foarte mult resursele de palo santo și a determinat guvernele unor țări să plaseze arborii pe listele speciilor pe cale de dispariție. Pentru o vreme a fost strict interzisă tăierea arborilor palo santo în scopuri industriale. Singura modalitate de a obține lemn era colectarea ramurilor moarte și căzute. Deși astăzi majoritatea speciilor de arbori palo santo nu mai sunt amenințate cu dispariția, acest mod de recoltare a lemnului a rămas. Crengile care cad la pământ și se usucă timp de mai mulți ani fără intervenția omului devin și mai valoroase. În ele au loc numeroase reacții chimice, lemnul își schimbă culoarea și se eliberează sucuri valoroase, care contribuie la o aromă și mai puternică. Recoltarea în loc de tăierea lemnului este, de asemenea, o dovadă de respect pentru caracterul sacru al acestor arbori magnifici.

Utilizarea arborelui sacru

Lemnul arborilor care poartă denumirea de palo santo are două caracteristici distinctive. În primul rând, rășina pe care o conține degajă o aromă incredibilă, imposibil de imitat - lemnoasă, ușor dulce, cu o notă de vanilie, dar și plăcut răcoritoare și citrică. Se simte mirosul pădurii tropicale, al naturii în forma sa pură. În al doilea rând, palo santo este unul dintre cele mai dure, mai dure și mai rezistente lemne din lume. Rășina din el, nu numai că miroase frumos, dar conține și numeroase uleiuri care fac lemnul foarte rezistent la putrezire și la diverși factori externi. Datorită durității și rezistenței sale, precum și a aromei sale originale, palo santo și-a găsit o gamă largă de aplicații în numeroase domenii.

Palo santo

Palo santo - vas de yerba mate

Lemnul de palo santo, dur și rezistent, este folosit pentru fabricarea unei varietăți de articole. Printre altele, este folosit în industria construcțiilor - este perfect pentru construcția de nave, de exemplu. Este, de asemenea, un material bun pentru fabricarea de mobilier (de exemplu, dulapuri sau mese) și obiecte mai mici de uz cotidian, cum ar fi piese de bijuterie sau ustensile (ulcioare, boluri, mortare pentru măcinat ierburi și semințe). În Statele Unite ale Americii se produce berea "Palo Santo Marron", care se maturează în butoaie create din acest lemn sacru. Palo santo ocupă un loc important în lumea mateistă. Arborele sacru este, cu siguranță, foarte bine cunoscut de iubitorii de yerba mate, deoarece este adesea folosit pentru a confecționa dovleci de palo santo mate - vase speciale pentru prepararea unei infuzii făcute din frunze de Ilex paraguariensis. Preparată într-un astfel de vas, yerba mate are un gust mult mai bun decât într-o calabash din ceramică obișnuită. Acesta dobândește calități gustative și aromatice complet noi, originale. Sub influența temperaturii ridicate a apei, din lemn se extrage rășină, care schimbă complet gustul infuziei. Cănile de mate realizate din palo santo sunt mici opere de artă. Nu sunt produse în masă - fiecare piesă este rezultatul mâinilor umane. Ele sunt unice și, într-un fel, magice. Rășina care emană din pereții groși nu numai că miroase frumos, dar are și proprietăți dezinfectante. Aceasta face ca vasul palo santo să fie foarte rezistent la mucegai. Lemnul, sub influența temperaturii și a umidității, "lucrează" și pot apărea crăpături după o anumită utilizare. Seva pe care o degajă palo santo face ca vasul să se repare "magic".

Există mai multe tipuri de vase palo santo pentru yerba mate - cu forme și funcții diferite. Unele au armături metalice de întărire, altele sunt decorate manual. Unul dintre cele mai interesante cahle de mate este"Pampeano". Are pereți groși cu canale de dimensiuni egale. În acest tip de vas, infuzia este preparată într-un mod ușor diferit. Matele uscat este turnat în mod standard, în centru, dar apa este turnată în canale și nu direct pe frunzele uscate. În acest fel, apa absoarbe frunzele uscate treptat, din exterior. Infuzia devine încet-încet mai puternică, într-un mod mai echilibrat, iar o porție de frunze uscate durează mai mult timp. Pentru a experimenta și mai bine magia palo santo, merită să vă procurați și o bombilla din lemnul sacru. Vă recomandăm seturi speciale de yerba mate din palo santo.

Arborele sacru - arborele vieții

Arborele sacru nu este folosit doar pentru a crea obiecte. Palo santo are mult mai multe utilizări. Nu degeaba copacul sacru este numit și copacul vieții(lignum vitae). Palo santo a fost folosit în medicina populară ca remediu pentru diverse afecțiuni. Rășina era folosită pentru a produce un ulei pentru combaterea durerilor și a reumatismului. Bucăți zdrobite de lemn de palo santo erau adăugate la infuzii - acest preparat avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Locuitorii din zonele în care crește palo santo ne asigură că acesta poate fi folosit pentru a ne limpezi mintea, pentru a ne da energie sau pentru a ne ajuta să intrăm într-o stare de meditație. Șamanii foloseau palo santo în timpul rugăciunilor și ceremoniilor rituale. Aceștia decorau locurile de ceremonie cu fumul provenit de la lemnul de palo santo pus pe foc pentru a le proteja de spiritele rele. Ei credeau că mirosul arborelui sacru avea un efect benefic nu numai asupra spiritelor rele, ci și asupra oamenilor, aducându-le noroc. Până în ziua de azi, încă se mai pot cumpăra în magazinele de plante medicinale lemne care sunt folosite ca bețe de tămâie. Atunci când este aprins și apoi stins, lemnul nu numai că difuzează o aromă uimitoare în încăpere, dar, mai presus de toate, palo santo este apreciat pentru efectul său - calmează și liniștește simțurile și ameliorează stresul și tensiunea. Este excelent pentru aromaterapie.

Cum să ai grijă de un dovleac palo santo mate?

Un dovleac mate făcut din palo santo este un vas unic, dar necesită o pregătire și o îngrijire corespunzătoare pentru a-l face să dureze cât mai mult timp. Lemnul este un material organic și, deși palo santo este puternic și rezistent la putrezire, trebuie protejat corespunzător înainte de a fi folosit pentru prima dată. Procesul de pregătire a gurpurii mate se numește curado. Mai întâi, trebuie clătit cu apă rece și lăsat să se usuce complet. Apoi, interiorul său este lubrifiat cu ulei. Vasul uns cu ulei trebuie lăsat să se usuce timp de aproximativ 48 de ore. În acest timp, grăsimea este absorbită în structura lemnului și îl conservă. Apoi, dovleacul mate trebuie clătit - de data aceasta apa poate fi mai caldă, dar nu fierbinte. Într-un astfel de dovleac pregătit puteți bea deja yerba mate, amintindu-vă să nu lăsați reziduul umed al produsului uscat în el prea mult timp. Puteți citi mai multe despre curado și despre îngrijirea vasului de yerba mate pe blogul nostru.


Sursă de informații:

  1. Wikipedia: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi, Guaiacum officinale.
  2. Lista roșie a speciilor amenințate a IUCN.

Recomandat

Palo Santo Mate Cup Diego

Palo Santo Mate Cup Diego

62,77 RON inclusiv TVA/1buc.
Guampa palo santo - decorative

Guampa palo santo - decorative

116,77 RON inclusiv TVA/1buc.
pixel